De geschiedenis van jazz

Jazz was vroeger heel erg populair.

Het is nog steeds een populaire muziekstijl, maar niet meer zoals vroeger. Jazz ontstond in het begin van de 20ste eeuw. In het begin werd het door de meeste mensen niet geaccepteerd. Veel mensen vonden dat het muziek was voor de arme en hadden er niets mee. Dat het genre destijds niet werd geaccepteerd had ook met racisme te maken, omdat het ook werd gezien als een Afro-Amerikaanse muziekstijl. Toen in de jaren 30 een witte man genaamd Benny Goodman begon met jazz maken werd het langzamerhand steeds meer gewaardeerd onder de blanke bevolking en raakte het zijn slechte reputatie kwijt. Jazz betekent “zeer energieke dans”. Dit is ook een goede omschrijving van het genre.

De jaren 50

In de jaren 50 nam de populariteit van Jazz af door de opkomst van Rock-’n-roll. Rock-’n-roll werd toen razend populair vooral door Elvis Presley. Elvis Presley is nu nog steeds een populaire artiest, zelfs na zijn dood. Dit zegt iets over hoe populair hij destijds was. Jazz bestaat nog steeds en wordt nog steeds heel veel gemaakt. Het is misschien niet meer zo populair als vroeger maar dat maakt niet uit, want er zijn nog steeds heel veel mensen die er naar luisteren en de muziek waarderen.

Oorsprong

Jazz komt oorspronkelijk uit New Orleans, maar als je echt diep de geschiedenis induikt dan zie je dat jazz eigenlijk uit Afrika komt. De Afrikanen die als slaven naar Amerika werden vervoert namen hun cultuur mee. Onderdeel van hun cultuur was zingen en muziek maken. De liedjes die zij maakten waren ritmisch sterk. Eerst werden de slaven naar Caribische eilanden gebracht om vervolgens verkocht te worden. 

Veel van deze slaven eindigden in New Orleans. Toen de slavernij voorbij was, was er nog steeds veel racisme in Amerika en leefden de meeste Afro-Amerikaanse mensen in armoede. Ze hadden wel rechten en waren vrij. Hierdoor konden ze zelf muziek gaan maken en uitbrengen. In eerste instantie waren vooral witte mensen negatief over de muziek. Dit had ook met racisme te maken, maar uiteindelijk leerden ze het te accepteren. Jazz heeft dus een lange en interessante geschiedenis. De basis van Jazz is een vijftonige ladder.